sunnuntai 9. marraskuuta 2014

KS Spitzejä rally-tokokisoissa

Ruska
Lauantaina 1.11.2014 Muuramen Seudun Kennelkerho järjesti Taitavien Tassujen hallilla kahdet viralliset rally-tokokisat ja meiltä oli tottakai pörröjä osallistumassa!


Tässä pieni kooste osallistuneiden pörröjen ja ohjaajien kisakuulumisista :)

Mittelspitz Ruskan (Ticapon Last Guardian) kuulumiset kisoista:

Ruska on kaksi ja puolivuotias kodinvaihtajana meille tullut mahdottoman kivaluonteinen poika. 
Pohjalla meillä oli yksi kisa ja siitä hyväksytty tulos. Treenattu ollaan paljon ja Ruska on innolla aina mukana. Nyt ei kuitenkaan ollut ihan ohjaajan päivä ja tein niinpaljon virheitä, etten niitä lähde tähän edes luettelemaan :D Ekan kisan tulos 66p. ja toinen sitten HYL TVÄ saatesanoilla "Osaava koirakko, mutta radalla ei voi palata takaisinpäin!" Tarvitsemme rutkasti lisää kisakokemusta, jotta ohjaaja ei eksyile hädissään radoilla... Toisinsanoen koira osaisi, jos ohjaaja ei tupuloisi.

Kaikenkaikkiaan päivä oli tuloksettomuudesta huolimatta onnistunut, päätavoitehan on kuitenkin lähteä pitämään hauskaa sen oman pörrön kanssa ja tavata muita samanhenkisiä harrastajia :)


Japaninpystykorvan Nemon (FI MVA TK1 TK2 Mahti Vahdin Yumiko) kuulumisia:
Nemo

Rallytokokokeet olivat meille tuttuja jo epäviralliselta ajalta. Nemo oli saanut vuonna 2012 kesällä yhden hyväksytyn tuloksen, mutta lajin virallistuttua aloitimme lajin kuitenkin kisakirjan merkintöjen perusteella "alusta". Nemo tietää, että mitä kisoissa käyminen tarkoittaa. Se tunnistaa aamurutiineista, että nyt ollaan tekemässä jotain. Se myös tietää, milloin on kyse treeneistä (eli paljon palkkaa joka välissä) ja millon ollaan koetilanteissa (voi vähän porsastella, saa vähän palkkaan jne.). Sillä kun on jo usealta vuodelta kokemusta sekä agikisoista ja tokokokeista. Agilityn ja tokon jäätyä taka-alalle oli kiva tietää, että tuleva eläkelaji on jo tiedossa! Ohjaajaa ei paljoa jaksanut jännittää, ei edellisenä päivänä, eikä ihan hirmuisesti kyllä samanakaan päivänä. :D
Koira ei kyllä tuntunut ihan omimmalta, mutta pääasiassa ongelma taisi olla hihnassa. Ohjaaja ei osannut käsitellä hihnaa, eikä koira tykännyt yhtään hihnan pyörimisestä jalkojen ympärillä. Ekalla radalle pieniä kauneusvirheitä ja yksi uusiminen, 87p. ja toisella radalla yksi kyltin väärältä puolen ohittaminen, ajanottajan pirunsarville haukkuminen ja joitain kauneusvirheitä, 79p. Ts. 2 hyväksyttyä rataa, mutta sehän riitti meille. Kivaa meillä oli ja se on meidän eläkelajin tarkoituskin! Enää ei nillitetä, se tehtiin jo tokoaikoina. :)
Kolmatta hyväksyttyä tulosta lähdetään sitten hakemaan mahdollisesti ensi vuoden puolella. Mummukoiralla ei oo enää mihinkään kiire! :) Tästä lähtien me vaan nautiskellaan meidän eläkepäivistä ja katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.
Mittelspitz Krispesan Briljantti alias Pirjon rallyttely-kuulumiset:

Pirjo
Ihan ensimmäiset kisat ikinä eli alokasluokka kutsui! Ohjaaja ei ollut käynyt muidenkaan turrien kanssa muuta kuin näyttelyissä ja jännitys oli sen mukainen.. Mentiin paikalle jo aamulla ensimmäisten joukossa vaikka rataan tutustuminen oli kirjattu alkavaksi 11.30, pitihän muiden spitziläisten suoritukset nähdä. Seurattiin ratoja, käytiin ulkona välillä kertailemassa yksittäisiä liikkeitä ja panikoitiin!
Ensimmäinen rata vaikutti suhteellisen näppärälle ja helpolle suorittaa, kunhan ohjaaja pysyisi tajuissaan ;) Meille jäi kasaan 80 pistettä, eli hyväksytty tulos, mahtavaa! Ohjaaja tiesi mokanneensa liikkeen "istu-maahan-kierrä koiran ympäri" mutta toinen kympin miinus tuli yllätyksenä; koira eteen peruutteluissa viimeinen askel on jätetty huomiotta, se oli aivan liian lyhyt! Voi höh, heikko tulos harmittaa hirmuisesti virheiden tyhmyyden takia! Ehkäpä samoja virheitä ei tarvitse jatkossa enää tehdä.. 
Seuraavaa starttia jouduttiin taas tovi odottamaan ja yritettiin miettiä, että ei tehtäisi tyhmiä virheitä. Noh, ihan putkeenhan sekään ei mennyt mutta 84 pistettä ja hyväksytty toinenkin rata, huippua! Ensimmäinen ongelma tuli liikkeestä maahanmenossa, Pirjolla maahanmeno on vino, joten ohjaaja yritti pelastaa tilanteen ohjaamalla maahan asti käsiavulla.. Pirjohan nousi käden mukana ja uusittiin liike, onneksi puhtaasti eli -3 pistettä. Seuraavat ohjaajan huomaamat miinukset tulivat 90 asteen käännöksessä, jossa nopeapyllyinen pörrö istui ja uusittiin sekin puhtaasti eli siitäkin -3 pistettä. Yllärinä tuli, että täyskäännöksessä pylly oli ollut nopea ja saatiin -10 pistettä. Noh, pääasia kuitenkin, että kaksi hyväksyttyä tulosta ja seuraavaksi metsästämään kolmatta hyväksyttyä tulosta, RTK1-koulutustunnusta ja menolippua avoimeen luokkaan! 
Kokonaisuudessaan kisoista jäi hirmuisen hyvä mieli! Saatiin paljon kokemusta, uusia koirakavereita ja rohkeutta jatkaa kisaamista. Pirjo lähtee koettamaan onneaan seuraavan kerran Riihimäelle 22.11 eli melkoisen pian, onneksi ehtii hyvin treenailla! Japaninpystykorvan Tuiken (virallisesti Taikayön Tuike of Onyx) kuulumiset kokeista:

Tuike on pian 11v. japaninpystykorva. Sen kanssa haettiin RTK1-koulutustunnus ennen rallytokon virallistamista ja siirryttiin sitten suoraan avoimeen luokkaan. Tuike on harrastanut myös tokoa (VOI) ja agilityä (mini2), nykyisin "eläkkeellä" olemme keskittyneet vain rallyyn. Jyväskylän kisaan olimme varasijalla, mutta sain paikan kumpaankin kisaan, myös toiselle koiralleni. Kauheasti ei oltu treenattu, mutta tietysti lähdimme mukaan.


Halli oli meille uusi paikka, mutta positiivinen kokemus kaikin puolin. Jännitystä oli tietysti myös ilmassa. Ekalla radalla meno oli hyvää (Tuike arvosti erityisesti hyppyä radalla), mutta saimme kaksi -10p. virhettä, kun vasemalle täyskäännöksissä Tuiken rintamasuunta oli väärä. Muutaman pikkuvirheen kanssa saimme kasaan 72p. ja toisen hyväksytyn tuloksen avoimesta luokasta.
Toisella radalla häiriö oli isompi ja se hieman jännitti, mutta hyvin selvittiin. Pääsimme ohi jopa houkutuksesta (ruokaa ja vaaleanpunainen possulelu), vaikka se meinasi kiinnostaa Tuikea kovasti. Tällä radalla saatiin kuitenkin kolme -10p. virhettä ja muutama pienempi päälle, joten pisteet ei ihan riittäneet tulokseen. Meno oli kuitenkin tosi hyvää ja Tuike yritti parhaansa. Virheet tulivat pitkälti samoista jutuista kuin ekallakin radalla. Tuike on jo sen verran vanha, ettei se enää taivu niin kuin nuoremmat ja jäykkyyttä lisää mm. selän spondyloosi. Sen takia tiukat paikallaan tehtävät käännökset ovat sille välillä hankalia ja avoimessa luokassa jo rokotetaan, jos koira ei pyöri tiukasti mukana. Muuten se on yhtä reipas ja virkeä kuin nuorempansa, mutta välillä nämä jutut näkyy pisteissä.
Pääasia kuitenkin oli, että meillä oli hauskaa ja päälle saatiin kuitenkin hyväksytty tulos Enää siis yksi tulos uupuu RTK2-koulutustunnuksesta. Yritämme sen ehdottomasti vielä hakea, jos vaan mummokoiran kunto antaa myöden. Laji on kuitenkin superkiva ja molemmat nautitaan, kun päästään touhuamaan .
Japaninpystykorva Mintun rallytokokuulumiset:

Kisasimme Minttu (Agrarium Qizell of Accel) japsini kanssa ensimmäistä kertaa rallytokon avoimessa luokassa kotikisoissa Jyväskylässä 1.11.2014. Minua jännitti kovasti, koska pikku tytön kanssa treenimäärät ovat vielä hyvin pieniä ja kokemusta uusista paikoista on vähän. Ensimmäinen radan tuomarina toimi Iiris Harju. Rata oli oikein mukava. Kyltillä 5 Minttu nousi istumaan liian aikaisin, muuten rata sujui oikein mukavasti, pieniä yhden pisteen epätarkkuuksia sisältäen. Kaikkiaan pisteitä kertyi 84. Olin ihan super tyytyväinen Minttuun. Tuomarin sanoin, "Hieno, tasapainoinen suoritus" :)
Samana päivänä oli tarjolla myös toinen rata, jossa tuomarina oli Tiia Hämäläinen. Mietin pitkään, että ilmoitanko Minttua kahdelle radalla samalle päivälle. Kokemusta kisoista ja kisamaisista suorituksista on kuitenkin vielä todella vähän. Noh, ilmoitin ja sitten vain mentiin. Rata oli selkeästi meille vaikeampi. Heti alussa ollut houkutus kiinnosti pientä tyttöä kovasti ja se jäi jotenkin painamaan mieleen, sinne olisi ollut kiva lähteä koko radan ajan. Kuitenkin vain liike 10 meni -10 pisteeseen, kun rintasuunta pääsi kääntymään yhdessä siirtymässä. Lisäksi muutama  yhden ja kolmen pisteen virhe, sekä jatkuvan käsiohjauksen vähennys -5 pistettä laskivat pisteet 76, mutta hei hyväksytty rata :) Tuomarin kommentti "Kaunista yhteistyötä, vähennys jatkuvasti päällä olevasta käsiohjauksesta."Nyt meiltä sitten puuttukin enää yksi avoimen luokan hyväksytty rata. Kisaamista jatkamme ensi keväänä. Voittajaa varten täytyy harjoitella paljon uusia juttuja, joten voittajassa jatkamme vasta myöhemmin. Suunnitelmissa on keskittyä seuraavaksi tokon avoimeen luokkaan. 
Rally on kiva harrastus, jota voi lämpimästi suositella kaikille. On tosi iso asia aloittelevalle koiralle, kun saa puhua ja kannustaa koko matkan. Helpottaa kummasti tottumista kisamaisuuteen ja ohjaajan jännitykseen.

Avon ratapiirrokset näyttivät tältä:

Loppuun vielä alokas-luokan ratojen pohjapiirrokset, jos blogia lukee joku lajia tuntematon, niin saa hieman käsitystä, että mitä pörröt on puuhailleet :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti